Kalenteriimme on lisätty Lastenpäivä!

Me olemme jo joitain vuosia järjestäneet perheessämme Lastenpäivän, joka on kuin äitienpäivä ja isänpäivä. Meistä tuntui, että sellainen puuttui kalenterista. Vietämme sitä aina Lapsen oikeuksien päivän jälkeisenä sunnuntaina.

Lapsen oikeuksien sopimus on huikea paketti upeaa tietoa ja Unicefin sivuilta löytyy kaikille kasvattajille paljon materiaalia, miten lähestyä aihetta lasten kanssa.

Lastenpäivässä meidän perheessämme on kyse tasa-arvosta: perheen hyvinvoinnista ja lapsen osallistumisesta yhteiseen päätöksentekoon. Lastenpäivän idea on meillä lapsen osallistaminen ja lapsen äänen kuuleminen. Se on yhteisen leikin ja ilonpidon päivä. Se on kunnianosoitus sille, että meillä on niin ihania opettajia kuin lapsemme ovat. Se on päivä, jona otetaan lapsen näkökulma huomioon erityisen tarkasti ja juhlitaan lapsiamme!

Lapset haluavat vapautta ja oikeuden tulla kuulluksi ja nähdyksi heidän näkökulmastaan juuri sellaisina kuin ovat. Suosittelen viettämään lastenpäivää ja luottamaan päivän ajan siihen, että lapsi on paras opettajasi, viisas ja täydellinen. Ehkä lastenpäivä voisi olla myös hyvä päivä miettiä, miten lapsen ääni saadaan parhaiten kuulumaan perheessä vuoden kaikkina päivinä. Se on lasten oikeus.

Juttelemme joka syksy siitä, millainen lastenpäivän lastemme mielestä kuuluisi olla. Toteutamme sen niissä puitteissa, jotka ovat mahdollisia toteuttaa ja jos emme siihen pysty, neuvottelemme paremman toteutustavan lastemme kanssa. Lapset nimittäin saavat määrätä sinä päivänä KAIKEN niistä asioista, joista haluavat määrätä. (Aikuisella säilyy edelleen vastuu ja lapsi saa olla lapsi, ilman stressiä!) On tullut aika kuulla, mitä lapset haluavat!

Kuten äitien- ja isänpäivänä tietysti myös lahjat kuuluvat päivän ohjelmaan. Ja perinteitä noudattaen, ne askarrellaan itse. Tänä vuonna askartelimme lapsillemme pienet kirjaset, joihin kirjoitimme rakkaita muistoja ja heidän luonteenvahvuuksistaan kumpuvia tarinoita.

Iloista lastenpäivää kaikille sitä viettäville!

..Ja jottei lapsen ääni hautautuisi arjen alle,
kuullaan se vuoden kaikkina päivinä!
Artikkeli julkaistu vuonna 2014 Rauhan keidas -nimisessä blogissani.
Piirros on julkaistu Hidasta elämää -sivuston Kuva-aatoksena vuonna 2014.