Joulumuorin joulukoulu – 8. luukku

KIRJOITTANUT JA KUVITTANUT ELINA PUOHINIEMI

Tarinatädin Joulukalenteri 2020 - Joulumuorin joulukoulu

Jään alta kuuluu hauskaa hihkuntaa!
Pulahdetaanpa katsomaan, mitä siellä oikein on meneillään… 

Jouluvalojen loisteessa näkyy liikettä! Sehän on hauki, joka nauraa höröttää ahvenen vitsille. Ahven on juuri ottanut eviinsä hauen ojentaman paketin. Se epäilee siinä olevan jotain joulukoulun nikkarointitunnilla valmistettua, mutta paketti kilahtelee oudosti, kun sitä ravistelee. 

Hauki vain nauraa edelleen. ”Ei se ole rikki,” se sanoo ahvenelle, joka edelleen vilkuilee kulmiensa alta haukea epäluuloisesti. Lopulta se kuitenkin muistaa hymyillä ja kiittää ystäväänsä pikkujoululahjasta. 

Mutta miksi ahven oli niin epäileväinen? 

Hauki on ollut hieman altis kommelluksille ja varsinkin joulukoulun nikkarointitunnilla ahven usein katsoo hauen touhuja kauhulla, vaikka hauki onnistuu kyllä aina välttymään katastrofeilta. Pahinta ahvenen mielestä oli varmaan se kerta, kun kaikki esittelivät valmiita teoksiaan opettajille… 

(Arvaatko muuten, kuka opetti nikkarointia joulukoulussa?
…No tietenkin puunkäsittelyn mestarit: majavat!) 

Oppilaat seisoivat (tai uiskentelivat) rivissä nikkarointityöt vieressään pöydillä ja opettajat kulkivat katsomassa valmiita taidonnäytteitä. Silloin ahven huomasi järkytyksekseen, että hauen työstä pilkotti sieltä täältä teipinpalasia. Miten hauki oli voinut mokata näin yksinkertaisen tehtävän, se mietti. 

Ahven pyöritteli päätään, mutta opettajien tultua hauen luokse paljastuikin, että hauki oli saanut teipin avulla aikaan muunneltavan teoksen. Se sopi yhtä aikaa niin yhteen, kahteen kuin kolmeenkin tarkoitukseen! Opettajat kehuivat haukea neroksi ja se sai erikoisarvosanan joulukoulun nikkarointitunnilta. 

Ahven jatkoi päänsä pyörittelyä kaikessa hiljaisuudessa oman upean taidonnäytteensä vieressä – se sopi täydellisesti siihen yhteen tarkoitukseen, johon opettajat olivat sen tarkoittaneetkin. 

Hauki keksi aina ratkaisun, vaikka joutuikin miettimään niitä usein, koska se joutui kommelluksiin tilanteissa, joita ahven ei voinut edes kuvitella mahdollisiksi. Tälläkin kertaa hauen keksintö oli seurausta epätoivoisesta yrityksestä saada pidettyä teoksensa palaset yhdessä. Siis onni onnettomuudessa! 

Minkäköhänlaisen esineen hauki oli nikkarointitunnilla kehittänyt?
Miten se oli keksinyt kolme käyttötarkoitusta esineelle, joka yleensä toimi vain yhteen tarkoitukseen?
Keksitkö sinä, mikä esine voisi olla kolmeen käyttötarkoitukseen sopiva?

Mitäköhän hauki antoi paketissa ahvenelle lahjaksi?
Entä mitä ahven vuorostaan antaa hauelle lahjaksi?

Kerro oma tarinasi kalojen joulusta!

Väritysvinkki

Vaikka tosiasiassa vedenalainen maailma on täysin pimeä talvisin jääkannen alla, voidaan kuvitella, että valoa olisi, muutenhan kuvasta tulee ihan musta… Jos haluat lisätä kuvaan tilantuntua, lisää järvenpohjaan kevyt varjo kalojen alle tummemmalla sävyllä.

Valot saa näyttämään kirkkaammilta jättämällä niihin pienen pilkun valkeaa näkyviin (ylläolevan kuvan valot on käsitelty digitaalisesti kirkkaammiksi)