Lapsen luontosuhteen vahvistamisen vaivattomuus

KIRJOITTANUT JA KUVITTANUT ELINA PUOHINIEMI

Syksy2020-Tarinatädin värityskuvat

Tarinatädin vuodenaikavärityskuvat inspiroivat katsomaan ulos ikkunasta ja havainnoimaan luontoa. Näin ne edesauttavat luontosuhteen vahvistumista – Ehkä joku lähtee niiden innoittamana ottamaan selvää vuodenajan ilmiöistä myös metsäretkelle!

Lapsen luontosuhde syntyy pienin askelin, positiivisten kokemusten ja luonnossa oleilun myötä. Metsää iloiten kunnioittava aikuinen toimii parhaimpana herättelijänä vahvalle luontosuhteelle.

Kevätseuranta2018-Tarinatädin värityskuvat

Lapsen luontosuhde vahvistuu positiivisten kokemusten myötä vaivattomasti. Helpoiten positiivisia kokemuksia saa aikaan, kun perusasiat ovat kunnossa:

  • Kun aikuinen ottaa kopin oikeanlaisten vaatteiden hankkimisesta lapselle, on lapsen helppo iloita metsässä olemisesta! Lataa tästä värityskuva (PDF-tiedosto), jossa kerrospuetaan leikki-ikäinen lapsi pakkaskeleille! Soveltamalla vinkkejä ohje sopii kaikenikäisille.
  • Hyvät eväät ja lämmintä mehua tai kaakaota termospullossa kylmällä kelillä auttavat luomaan ikimuistoisia hetkiä. Se järvenjäälle suksilla tampattu levähdyspaikka ja termosmukista läikähtäneet pisarat puhtaalla nietoksella kirpeän pakkasen tuntuessa poskilla ei hevillä unohdu, vaikka seuraava lumisade peittääkin pian jäljet alleen ja kevät sulattaa jään.
  • Aikuisen ei kannattaisi nyrpistellä nenäänsä säälle – Lapsi ottaa herkästi mallia. Kun sadetta kartetaan ja vaatteita suojellaan, suljetaan lapselta monta mahdollisuutta vapaaseen leikkiin ja luonnossa olemisesta innostumiseen. Mutta kun hymy huulilla nostaa sateenvarjonsa pisaroita tervehtimään ja siemaisee keuhkot täyteen syksyn raikkautta, ei lapsi voi muuta kuin ihastua sateen luontoa elvyttävään tenhoon.
  • Ylipäänsä, jos mahdollista, kannattaa suhtautua luonnon ilmiöihin rennon luottavaisesti, hymy herkässä. ”Ohhoh, nyt ollaankin muututtu ihan ruskeiksi mudassa leikittyämme, mennääs tuonne niitylle kierimään!” Ja hups vaan pian olivat värit jälleen palanneet sadeasuihin! Voi sitä naurun määrää!
  • Ja tietysti aina kannattaa kantaa roskat pois metsästä ja muistaa jokamiehenoikeudet (linkki luontoon.fi-sivustolle). Niitä noudattaessa on helppo kunnioittaa metsää ja samalla muita metsässä kulkijoita.

Kun lapsi on pienenä oppinut iloitsemaan luonnossaoleilusta, on helppoa palata metsään isompanakin. Metsästä tulee voimavara, luonnosta akkujen latauspaikka!

Vahva luontosuhde havahduttaa huomaamaan myös metsän tarpeet, ja kysymään, miten voimme hoivata metsää vuorostamme, kun se kerran hoivaa meitä niin ihanasti?

Kaikki mukaan metsään, nyt iloitaan, meillä on raikasta ilmaa ja upea luonto!

Pidetään metsästä huolta!

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Taiteilija ja elämäntaidonvalmentaja

Piirtää tarinankerrontaa ja yhteisöllisyyttä inspiroivia värityskuvia.

Tilaa uutiskirje ja seuraa Facebookissa

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.