Mielikuvituksen kutittelua

KIRJOITTANUT JA KUVITTANUT ELINA PUOHINIEMI

Värittämiäni värityskuvia

Mielikuvitus on mielenkiintoinen juttu, se virtaa vuolaana, kun pysähtyy kuuntelemaan. Se ei vaadi kuin muutaman uteliaan avoimena esitetyn kysymyksen ja ystävällisen hymyn virratakseen.

Tarinankerronta yhdistää ihmisiä, se auttaa kielenkehityksessä ja sanavaraston karttumisessa.

Tarinatädin vuodenaikavärityskuvien mukana saat monisteen, josta löytyy mielikuvitusta kutittelevia kysymyksiä. Ne auttavat lasta löytämään uusia lähestymistapoja värityskuvan tapahtumiin.

Mutta välillä voi olla, ettei sanoja löydy oman tarinan kertomiseen. Se ei ole vaarallista! Mielikuvitus tykkää virrata myös yksityisesti, ihan vain värittäjälle yksinään.

Kannusta lasta kertomaan tarinoita, ole avoin ja hiljaa. Anna yhteisen värittämisen rentouttaa ja luoda mahdollisuuksia tarinoille tipahdella esiin. Ehkä ne pompahtavat esiin huomenna, jos ei tänään!

Ja kun niitä tarinoita sitten alkaa virrata, nappaa ne kiinni kirjoittaen, tai vaikka äänitiedostoksi nauhoittaen! Miten monet sydämelliset hykertelynaurut saakaan aikuisena kokea silmät kyynelissä, kun kuulee oman lapsenäänensä menneisyydestä kertovan tarinoita ihan tohkeissaan.

Lapsiryhmässä tarinankerrontaa voi ohjata kirjoitusharjoitukseksi, vaikka siten, että yksi aloittaa tarinan ja seuraava jatkaa siitä, mihin toinen jäi. Tai jokaiselle valitaan kuvasta oma hahmo, jonka tarinan kukin saa vuorollaan kertoa. Tarinoita voi myös toteuttaa näytelmänä ja miettiä, miten tilanteet jatkuisivat kuvan tapahtumien jälkeen tai mitä tapahtui ennen?

Millaisia tarinoita teillä kerrotaan värittämisen lomassa?

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Taiteilija ja elämäntaidonvalmentaja

Piirtää tarinankerrontaa ja yhteisöllisyyttä inspiroivia värityskuvia.

Tilaa uutiskirje ja seuraa Facebookissa

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.