Miten metsäretki sujuu lasten kanssa helpoiten?

KIRJOITTANUT JA KUVITTANUT ELINA PUOHINIEMI

Metsään kannattaa lähteä kaikkina vuodenaikoina. Kuivalla ja lämpimällä säällä voi ottaa mukaan myös vuodenaikavärityskuvan ja värittää kuvaa luonnossa vuodenajan ilmiöistä rupatellen ja tarinoita kertoen.

Mielikuvitus laukkaa aivan eri tavalla metsässä kuin luokkahuoneessa!

Voitte suunnitella retkeä yhdessä etukäteen ja miettiä, mitä metsässä tehdään, mitä ilmiöitä mahdollisesti siellä voisi havaita. Voitte käyttää vuodenaikavärityskuvan ideoita ja ilmiöitä pohjana keskustelulle.

Huolehdi retkelle lähtiessä aina, että mukana on:

  • Säänmukainen vaatetus
  • Eväät, juomapullo ja istuinalusta

Sään salliessa värittäminen
metsässä sujuu helpoiten, kun

  • Värityskynät on pakattu mukaan rasiaan tai penaaliin, josta niitä on helppo ottaa.
  • Mukana on paperin kokoinen tai hieman isompi piirustusalusta. Myös koulukirja sopii alustaksi, mikäli se on päällystetty rypyttömästi 😉
Kevätseuranta2020-Tarinatädin värityskuvat

Kevätretki

Keväällä metsä voi olla huomattavasti kylmempi ja kosteampi kuin kaupungin kadut antaisivat uskoa, eli ota mukaan tarpeeksi lämmintä vaatetta. Käärmeet havahtuvat keväällä ja ovat aktiivisimmillaan, kuten punkitkin, joten jos tähtäätte retkelle umpimetsään, pistäkää saappaat jalkaan. Keväällä lintujen laulu on voimakkainta, se hiipuu pois juhannuksen jälkeen. Laulua on ihana kuunnella silmät suljettuina.

Kesäretki

Kesällä metsässä kypsyy jos jonkinlaista marjaa mutusteltavaksi – Tutustu syötäviin ja myrkyllisiin marjoihin ennen kuin laitat mitään suuhun metsässä! Muista ottaa aurinkorasva ja tarpeeksi juotavaa mukaan!

Syksy2020-Tarinatädin värityskuvat

Syysretki

Ota mukaan lämmintä juomaa termospullossa, kun mittari alkaa näyttämään viileämpää ilmaa. On ihana istuskella mättäällä termosmuki kädessä ja ihmetellä lämpimän juoman höyrykiehkuroita. Metsän matosta putkahtelee sieniä siellä täällä, niitä on hauska opetella tunnistamaan.

Tarinatädin värityskuvat - Elina Puohiniemi

Talviretki

Pidemmälle talviretkelle pukeutumiseen voi ottaa mallia tästä pukeutumisohjeesta (PDF värityskuva), jottei paleleminen pilaa tunnelmaa. Ohje on laadittu leikki-ikäisen pukemiseen, mutta sitä voi soveltaa hyvin kaikenikäisille. Talviretkelle metsään on hauska lähteä oman liukurin kanssa, metsä on täynnä pieniä mäennyppylöitä, joita voi laskea ja siellä on yleensä paremmin lunta kuin kaduilla. Retkellä on myös hauska piiloutua valkoisen lakanan alle hankeen ja kuunnella metsän hiljaisuutta (kuten kuvassa).

Retken jälkeen

Jatkakaa tarinoiden parissa ryhmän omissa tiloissa metsäretken jälkeen. Viimeistään tässä vaiheessa vuodenaikavärityskuvasta voi värittää ilmiöt, joita näki retkellä. Ilmiöitä voi liittää toisiinsa luovasti tarinoiden ja miettien, miten ne liittyivätkään toisiinsa – ja tietysti maustaa tarinaa runsaalla mielikuvituksella! Kirjoittakaa tarinat talteen ja lukekaa ääneen. Niistä voi myös tehdä vaikka pienen näytelmän!

Värikästä retkeä!

Kerro kommenteissa omat parhaat vinkkisi metsässä eri vuodenaikoina retkeilemiseen lasten kanssa!

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Taiteilija ja elämäntaidonvalmentaja

Piirtää tarinankerrontaa ja yhteisöllisyyttä inspiroivia värityskuvia.

Tilaa uutiskirje ja seuraa Facebookissa

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.