Nyt nukkumaan, talvi tulee!

KIRJOITTANUT JA KUVITTANUT ELINA PUOHINIEMI

Talvi tekee tuloaan. Metsät ovat hiljenneet, kun linnut ovat muuttaneet etelään. Yhä kylmemmäksi käyvä tuuli puhaltelee puista värikkäitä lehtiä kasoiksi vimmaisesti ja jokainen metsänotus joutuu tekemään päätöksen: etsiytyäkö suojaan talveksi vai keksiäkö jokin muu tapa selviytyä…

Syksy2020-Tarinatädin värityskuvat

Käärmeitä kylmä ei kiinnosta, mutta ne haluavat vielä juhlistaa viimeisiä lämpimiä auringonsäteitä ja järjestää luolassaan peli-illan.

Niiden liikkeet ovat jo viileässä hidastuneet ja ne haukottelevat valtavasti, joten peli kestää kauan, mutta koska ne ovat kaikki samassa jamassa, ei kukaan huomaa ajankulua.

Joinain vuosina voi kyllä käydä niinkin, että ne kuukahtavat köllimään kesken pelin ja seuraavien kevätauringonsäteiden osuessa niiden luolan ovelle ne havahtuvat horroksestaan ja jatkavat peliä siitä, mihin jäivät. Silloin kyllä, kun niiden suupielet jälleen alkavat lämmetä, ne alkavat hymyillä villisti – Uusi kesä uusine kujeineen on kirjaimellisesti ovella!

Kerro oma tarinasi käärmeistä syksyisissä tunnelmissa!

Syksy2020-Tarinatädin värityskuvat

Siili on odottanut tätä hetkeä jo kauan. Sillä on sienitalon takapihalla (ei näy kuvassa) valmiina komea lehtikasa, jonne se on kasannut lehdistä muhkean pedin. Se täytti tyynynsä maitohorsman siemenkarvoilla, kuten sen suvussa on tehty ammoisista ajoista lähtien.

Pedin vieressä sillä on rasia, johon se on kerännyt eväitä, sen varalta, että se havahtuisi talven aikana. Silloin siili voi vaan ojentaa kätensä ja napostella herkkujaan ja kääntää kylkeä. Pesästään se voi sitten pönkiä esiin myöhemmin, vasta kun herkut loppuvat tai kevätauringonsäteet houkuttelevat sen kohti uusia kertomuksia…

Kertomukset ovat nimittäin Siilille tärkeitä. Se on kirjailija ja viettipä se kertomusten vuoksi yhden talven hereilläkin, asuen vuokralla kerrostalossa (Tarinatädin tarinassa ”Joulu kerrostalossa”-joulukalenterissa).

Siili kirjoitti kokonaisen kirjan siitä, miltä tuntuu olla mukana maailmanmenossa väsyneenä ja uupuneena, mutta päätti jättää sen julkaisematta, koska kirjasta tuli liian unettava. Mutta kertomus on aina kertomus ja kirjoittamisen arvoinen.

Millaisen kertomuksen Siili voisi kertoa syksyisistä talvivalmisteluistaan?

Kenet se vielä tapaa ennen nukahtamistaan?

Auta Siiliä jatkamalla tarinaa…

Syksy2020-Tarinatädin värityskuvat

Siina löysi keväällä hylätyn karhunpennun, joka itki kannonnokassa istuen yksinäisyyttään. Se oli toivoton, vaikka kotilo, joka halusi auttaa kaikkia yksinäisiä, olikin jo saapunut paikalle lohduttamaan.

Siina katsoi epätoivonsa alhossa vellovaa karhua ja teki päätöksen siinä paikassa. Hän kosketti karhua hellästi ja sanoi: ”Ei hätää, sinulla on nyt ystävä!”

Karhu nosti katseensa Siinan silmiin ja hymyili vienosti. Myös kotilon suupielissä karehti hymynpoikanen, se arvosti Siinan päätöstä suuresti – Voi kumpa kaikilla olisi ystävä!

Toivuttuaan epätoivostaan pennusta tuli hurjan leikkisä ja se tykkäsi pelmuta sammalikoissa sekä napostella mustikoita ja puolukoita. Siina leikki sen kanssa ja keräsi sille (ja itselleen) marjoja. Kaikista ihaninta hänestä oli nojata vasten päiväunillaan tuhisevan ystävän turkkia ja katsella poutapilvien hiljaista lipumista kesätaivaalla.

Karhunpentu kasvoi ja kasvoi koko pitkän kesän ajan, pienestä pörröisestä pallerosta suureksi pulleroksi. Karhu tarvitsee paljon vararavintoa kehoonsa, jotta jaksaisi nukkua talven yli heräämättä.

Enää muutama puolukka mahtuisi massuun ennen kuin väsymys veisi voittonsa. Siina saattelee silloin ystävänsä talvipesälleen ja halaa sitä lämpimästi. ”Keväällä jälleen tavataan!”

Millainen on karhun talvipesä?

Mitä Siina tekee talvella?

Kuka voisi olla Siinan talviystävä?

Kerro lisää tarinoita Siinasta ja karhusta…

Syksy2020-Tarinatädin värityskuvat

Syksyinen värityskuva on nyt väritetty ja tarinat tarinoitu!

On aika levähtää ja valmistautua talveen.

Värittämistä voi vielä jatkaa ja syksyisiä tarinoita voi kertoa pitkälle talveen asti, mutta värityskuva on tarjolla Tarinatädin Holvi-kaupassa vain syyskuun loppuun asti. Käy lataamassa se itsellesi ennen kuin on myöhäistä ja aloita värittäminen vaikka heti!

Tarinatädin väritettävät Joulukalenterit

Viisi erilaista väritettävää joulukalenteria!

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Taiteilija ja elämäntaidonvalmentaja

Piirtää tarinankerrontaa ja yhteisöllisyyttä inspiroivia värityskuvia.

Tilaa uutiskirje ja seuraa Facebookissa

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *