Väreillä leikitteleminen ja hyvän puuvärin valinta

KIRJOITTANUT JA KUVITTANUT ELINA PUOHINIEMI

Puuväreissä on eroja, niin laadussa kuin kovuudessakin. Aina ei tietenkään ole mahdollisuutta valita, millaisilla puuväreillä väritetään, mutta jos väritysharrastus etenee ja mahdollisuuksia tulee vastaan, tässä muutamia vinkkejä puuvärien valintaan ja väreillä leikittelyyn.

Jotkin puuvärit ovat kovia, eivätkä anna väriä kovinkaan anteliaasti. Ylläolevassa kuvassa näet Tarinatädin mustien puuvärien sävyeroja.

Kovilla puuväreillä pääset värittämään herkkiä kuvia,
joissa sävyt ovat hempeitä.

Kovat puuvärit eivät anna samanlaista mahdollisuutta sekoitella värejä kuin pehmeämmät puuvärit, mutta niitäkin kannattaa kokeilla sekoitella (ohjeet värien sekoitteluun alla).

Toiset puuvärit taasen tuntuvat maalaavan paperille väriä helposti ja paksulti. Puuvärien pehmeysaste vaihtelee suuresti ja kaikista pehmeimmät tarjoavat todella meheviä värejä.

Puuvärejä ostaessa kannattaa aina pyytää myyjältä lupaa kokeilla kynän kovuutta suttupaperiin, jotta löytää itselleen mieluisan värityskynän.

Värien sekoittaminen

Voit sekoitella sävyjä toisiinsa värittämällä useita kerroksia hennommalla kosketuksella ja viimeistellen värisävyn värittömällä vahapuuvärillä.

Valitse vähintään kaksi erisävyistä puuväriä ja kokeile haluamaasi sekoitussuhdetta ensin suttupaperille, värit sekoittuvat välillä herkemmin toisiinsa ja silloin on kiva tunnustella ensin toisaalle sitä, miten paljon kynää pitää painaa värittäessä kutakin sävyä ennen kuin ne tarjoavat yhdessä haluamasi värisävyn.

Väreillä leikittelyä

Punainen ja keltainen yhdessä tuottavat oranssia. Erisävyisiä oransseja saa vaihtelemalla punaisten ja keltaisten kerrosten määrää tai voimaa, jolla painaa kynää värittäessä.

Punainen ja sininen synnyttävät violettia ja keltainen ja sininen vihreää.

Usein puuväreistä löytyy useampaa sävyä kutakin kolmesta perusväristä ja valmiiksi sekoitettuja välivärejäkin (oranssi, violetti ja vihreä). Niitä kaikkia voi sekoitella toisiinsa ja kokeilla rohkeasti ja uteliaana, millaisia värejä saakaan aikaan kerrostamalla värejä toisiinsa.

Vastavärit (punainen-vihreä, sininen-oranssi, keltainen-violetti) luovat hauskoja kontrasteja. Leikittele väreillä suttupaperille, kokeile, miltä näyttää oranssin päälle sutaistu sininen tai punaiseen lisätty vihreä.

Tarinatädin Joulukalenteri 2016 - Joulu järven rannalla

Varjostaminen

Varjostus saadaan näyttämään oikeammalta, kun käytetään valon vastaväriä. Auringon paisteessa lumihangella näkyvät varjot ovat sinertäviä, ja sitä violetimmaksi ne muuttuvat, mitä alemmas kohti horisonttia aurinko taivaltaa. Vaatii hieman rohkeutta räväyttää sinistä tai violettia varjokohtiin, mutta senkin voi ensin kokeilla suttupaperille! Ja aina voi tulostaa uuden värityskuvan suttupaperiksi, johon voi testailla eri tavalla käyttäytyviä värejä.

Puuvärien lisäksi värittäminen sujuu hauskasti myös tusseilla, joilla on helppo saada aikaan tarkkoja linjoja ja täsmällistä jälkeä. Jos valitset värittämiseen kuitukärkikynät, voit sekoitella värejä raidoittamalla väripintaa eri sävyillä tai vaikka töpöttelemällä pisteitä (hauskaa myös tussilla!). Pidä huoli siitä, että töpöttely tapahtuu tarpeeksi hellästi, jottei kynän terä uppoa sisään ja värittäminen tyssää kesken.

Rohkeita väri-ilotteluja!

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Tarinatäti Elina Puohiniemi

Taiteilija ja elämäntaidonvalmentaja

Piirtää tarinankerrontaa ja yhteisöllisyyttä inspiroivia värityskuvia.

Tilaa uutiskirje ja seuraa Facebookissa

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.